Van levensverhalen naar levensvragen 14 september 2018

Zo’n twintig jaar heb ik nu met veel plezier voor Sprekend Portret gewerkt. Al die intrigerende, mooie, ontroerende, bijzondere en dierbare levensverhalen waar ik steeds een tijdje heel intensief in mocht delen leven met mij mee. Soms laten mensen mij weten dat iemand die ik geïnterviewd heb overleden is. Het is mij nu al een paar keer overkomen dat dan niet zozeer het gezicht of het huis van iemand waar ik was, maar meteen een anekdote uit het levensverhaal in mijn gedachten schiet. Dat kan iets heel aangrijpends zijn, bijvoorbeeld hoe iemand onder oorlogsomstandigheden om zijn moeder riep, maar ook zoiets als het kleine gesprekje over het leven met de kanariepiet die in iemands jeugd tot troost was. De verhalen leven voort.

Vaak bleek het mensen mee te vallen om in een interview verhaal te doen van al die herinneringen die al zolang eens verteld wilden worden. Al deed ik het er niet om, het bleek voor mensen ook een ervaring met een therapeutische waarde te zijn om hun levensverhaal te vertellen. Ik heb gemerkt, nu ik de 50 ben gepasseerd, dat ik dat onderdeel van Sprekend Portret steeds interessanter ben gaan vinden. Mijn belangstelling heeft zich dan ook uitgebreid van de levensverhalen naar het gebied van de levensvragen.

Nu ikzelf in een nieuwe levensfase terecht ben gekomen, is het tijd voor een wending in mijn werk.

In opleiding tot psychosociaal begeleider, voer ik inmiddels ook gesprekken met mensen waarbij levensvragen leidend zijn. Dat kan gaan van vragen bij angst of stress tot zingevingsvragen. Ik vind het mooi te merken dat mijn aandacht en gespreksvoering verhelderend, troostend, confronterend en een eye opener kan zijn. Voor meer informatie kunt u mijn website psychosociale begeleiding bezoeken.

De vormgeving van een Sprekend Portret pas ik tegenwoordig op maat aan. Het gaat nog altijd om een audio-opname van het interview. Of het echter een CD wordt of een naar wens aangeleverd computerbestand bespreek ik graag met de opdrachtgever.


Een leuke reactie 26 september 2014

Het is bijzonder, ook wel ontroerend, om terug te horen of te lezen over wat de ervaring om een Sprekend Portret te laten maken met mensen gedaan heeft. De wegen scheiden weer na een periode van intensieve betrokkenheid, maar wat is het dan leuk om 10 jaar na dato bijvoorbeeld op een familiewebsite te stuiten waar Sprekend Portret een speciale plaats heeft gekregen.


Fré Lampe-van Dongen op de website van de familie Lampe, over het Sprekend Portret dat haar man voor zijn 80e verjaardag kreeg:

"En dan, op een woensdag, kwam mevrouw Linck bij ons thuis. De koffie stond klaar en ik leidde haar naar de zitkamer en even leek het of wij een goede bekende op bezoek hadden, we waren onmiddellijk vertrouwd met haar. Zij stelde een gesprek aan de eetkamertafel voor, daar kon ze makkelijker haar apparatuur kwijt en bovendien, zo recht tegenover elkaar kijk je elkaar in de ogen en dat maakt dat je waarschijnlijk open­hartiger kunt zijn.

Tijdens het gesprek was Frans met haar alleen. Mevrouw Linck had mij verzocht het huis voor een paar uur te verlaten! [...]

Het is een boeiend – waardevol – en ook emotioneel gesprek geworden. Eenmaal op cd heeft mevrouw Linck de opname naar ons toegestuurd. Het was aan ons (Frans en mij) om te beoordelen of wij deze cd in handen van onze kinderen wilden geven. Het is best even schrikken om jezelf te horen praten en al helemaal op het moment dat een gesprek best wel emotio­neel is. Vroeger legde je nu eenmaal niet alles zo makkelijk op tafel, er zijn best wel barrières waar je doorheen moet, bovendien praat de een toch makkelijker over zichzelf dan de ander.

We hebben het gedaan!

Ergens in de vroege zomer van 2004 zijn we met alle kinderen een lang weekend weggeweest. Voor ieder gezin is er een fotoboek met tekst samengesteld en we hebben voor onze vier kinderen de cd daaraan toegevoegd." 

Zie voor het uitgebreide verslag van mevrouw Lampe (het telefoonnummer van Sprekend Portret is veranderd: 06 33241168). http://www.familie-lampe.nl/lampe-belicht/2005/juni/06-een-sprekend-portret/